26 października 2021

Zamowienia Publiczne

Blog na każdy temat

Jak wybrać wino do szczególnej okazji?

Wybór win pod kątem różnego rodzaju uroczystości, jubileuszy, ale i codziennej “lampki dla zdrowia”, wcale nie jest tak prosty, jak mogłoby się wydawać. Z jednej strony sklepowe półki uginają się dziś od różnorodności butelek z winnic całego świata, a z drugiej nadmiar wyboru sprawia, że naprawdę ciężko jest się na coś zdecydować. Największym uznaniem smakoszy cieszą się od lat wina francuskie wytrawne. Francja, jako niekwestionowana stolica wytrawnych win kusi doskonałym ich smakiem i aromatem. Nie każdy jednak preferuje cierpkość win wytrawnych, jaka daje się wyczuć na języku, dlatego sięgając po tę klasykę, warto mieć to na uwadze. Wytrawne wina pochodzące z Francji idealnie sprawdzają się na naprawdę wyjątkowe okazje i do bardzo konkretnych posiłków. Pasują do mięs smażonych i gotowany, steków wołowych i wieprzowiny. Ich cierpkość i charakter ułatwiają trawienie ciężkich mięs, ale i sprawiają, że nabierają one niezwykłego smaku.

Jak wybrać wina francuskie wytrawne? Tu dobrze jest patrzeć na winnicę, z jakiej pochodzi dany trunek – im starsza i bardziej doświadczona na rynku, tym lepsze będzie wyrabiane przez nią wino. Istotny jest także rocznik wina, jego szczep i aromat. Na odwrocie każdej butelki znajdziemy podstawowe informacje, które powinny ułatwić nam decyzję i zakupy. Oczywiście, poza winami wytrawnymi, preferowanymi przez wykwintnych degustatorów, można pokusić się też o przyjemne w smaku wina półwytrawne, półsłodkie czy nawet słodkie. Tu pamiętamy jednak, że każdy typ wina będzie pasował do innego posiłku, podobnie jak i kolor (czerwone, białe, różowe) będzie się sprawdzał przy innych daniach.