17 września 2021

Zamowienia Publiczne

Blog na każdy temat

Czy zawsze trzeba czyścić warzywa przed jedzeniem?

W dzisiejszych czasach sklepy spożywcze oferują tysiące różnorodnych warzyw. Te pełne witamin produkty powinny znajdować się w codziennym jadłospisie każdego człowieka. Okazuje się jednak, że zakupy często trafiają prosto do lodówki, bez uprzedniego czyszczenia warzyw. Dlaczego nie powinniśmy o nim zapominać?

Po pierwsze – pestycydy

Pestycydy to syntetyczne lub naturalne substancje stosowane do zwalczania szkodliwych organizmów. Stanowią one bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia, a niekiedy również dla życia człowieka. Nagromadzone w organizmie, mogą zapoczątkować lub nasilić procesy rakotwórcze. Są również neurotoksyczne oraz zaburzają regulację enzymatyczną i hormonalną.

Jak się przed nimi ustrzec? Należy zadbać o prawidłowe czyszczenie warzyw przed spożyciem. Świetnym sposobem jest namoczenie ich w roztworze z sody oczyszczonej. Aby go przygotować, należy dokładnie wymieszać 1 łyżkę sody w litrze wody.

Po drugie – bakterie i pasożyty

Zanim trafią na nasz talerz, warzywa dotykane są przez setki rąk. Jest to łatwy sposób na rozprzestrzenianie się bakterii, które mogą powodować zatrucia pokarmowe. Oprócz tego, na powierzchni warzyw mogą znajdować się zupełnie niewidoczne jaja pasożytów takich jak glisty, owsiki czy tasiemce.

Czyszczenie warzyw powinno być obowiązkowym krokiem przed umieszczeniem ich w lodówce. Najpierw należy dokładnie opłukać je zimną wodą, aby pozbyć się wszelkiego rodzaju zanieczyszczeń takich jak piach czy kurz. W celu pozbycia się bakterii warto umieścić warzywa w roztworze z octu winnego lub jabłkowego. Pół szklanki octu całkowicie wystarczy na jeden litr wody. Po około 5 minutowej kąpieli warzywa należy opłukać.

Stosowanie powyższych sposobów na czyszczenie warzyw gwarantuje pozbycie się wszelkich bakterii i pestycydów. Dzięki tym prostym wskazówkom unikniesz zatruć pokarmowych i innych nieprzyjemnych dolegliwości.